Bij badkamerrenovaties is het eindresultaat in de meeste gevallen voldoening gevend.
Er is de sanitaire installatie, van de laatste technische snufjes inzake badkamertechnologie voorzien, afgewerkt met nieuw geplaatste tegels op wand en vloer met, een aan de kleur van de tegels en het sanitair aangepaste voeg, tussen de tegels … zààààlig.

Elke fabrikant van lijmen en voegmaterialen beweert dat zijn voegen waterwerend en flexibel zijn en dus uitermate sterk beschermen tegen vervuiling. Na enige tijd echter, in de meeste gevallen minder dan twee jaar, duiken de eerste zwarte puntjes op in de hoeken waar de voegen samen komen en dit ondanks een normaal wekelijks onderhoud.

De rede hiervoor is dat bij het poetsen de tegels eerst worden gereinigd met een detergent en een spons en nadien met water en azijn worden afgezeemd. In feite brengt men bij het reinigen van de tegels met de spons de vervuiling van de gladde tegel op de veel ruwere cementgebonden voeg.

Optisch kan de zaak netjes lijken, in realiteit zijn de optimale voorwaarden nu vervult om schimmels te kweken omdat in een badkamer de temperatuur en luchtvochtigheid hoog zijn en er in veel gevallen weinig natuurlijk licht aanwezig is. Ideaal voor schimmels om zich te ontwikkelen dus.

Wil je dit fenomeen vermijden, reinig dan om de vier maanden de voegen met onverdund huishoudjavel. Dit doe je door met een borsteltje de voegen in te schuren met het onverdunde bleekwater. Draag wel handschoenen voor dit werkje en let op voor spatten op je kledij. De keramische tegels ondervinden geen enkel nadeel van javel. Indien het echter om natuursteen gaat dien je om advies te vragen en geldt deze oplossing niet.

Laat de met javel geschuurde voegen nu minstens 6 uren intrekken om de sporen, die de schimmels nadien terug doen komen, te vernietigen en spoel nadien overvloedig met zuiver water.

Je zal versteld staan van het eindresultaat. De kleurdiepte van de voeg zal terug verschijnen en met de schimmels heb je voor lange tijd afgerekend.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 StarsLaden...
Door Zanza Tagged ,