Waarom tegels die buiten op balkon of terrassen worden geplaatst ongeglazuurd moeten zijn …

Als je op zoek gaat naar tegels die buiten mogen worden geplaatst wordt de keuze beperkt tot de tegels die door en door keramisch zijn. De kleur en structuur van de tegel aan de boven – en onderzijde dient dus dezelfde te zijn en de bovenzijde zal meestal, hoewel niet altijd vrij ruw aanvoelen dit in tegenstelling tot tegels voor binnen. Deze tegels zijn over het algemeen gladder en hebben door het gebruik van glazuur aan de bovenzijde een rijker esthetisch uitzicht.

De rede nu waarom buitentegels geen glazuurlaag aan de bovenzijde mogen hebben is omdat dit glazuur bovenop de geperste tegel wordt aangebracht door inwerking van liquide email of chemische zouten.
Water (regenwater of grondwater dat zich in de beton of chape bevindt circuleert hierin – wat trouwens ook toegestaan is. Op een gegeven ogenblik zal het water via de porositeit (wateropname vermogen) van de tegellijm en de tegel zich in de tegel bewegen naar de bovenzijde toe omdat door opwarming het water in damp verandert.

Eens het water aan de bovenzijde van de tegel komt wordt het capilair water door afkoeling opnieuw vloeibaar. Bij ongeglazuurde tegels zal dit water in damp – of vloeibare vorm (gezien er geen glazuur aanwezig is) totaal verdwijnen.

In het geval dat een glazuurlaag op de tegel zit zal deze damp die nu terug vloeibaar is, niet door de glazuurlaag kunnen dringen en zich jaar na jaar opstapelen in de vorm van vloeibaar water.
De veelvuldige dooi – en vriescycli gaan nu zorgen dat het aanwezige water bevriest (uitzet) en terug dooit. Na een bepaalde tijd zal dit gegeven ervoor zorgen dat van de bovenzijde van de geglazuurde tegel stukjes afspringen. De voorbode van een onomkeerbaar proces dat leidt naar het volledig opvriezen van de tegels.

Een goeie raad dus: wil je aangepaste tegels voor je terras of balkon aanschaffen controleer dan of de tegels ongeglazuurd zijn, zo vermijd je heel wat ergernis nadien.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 StarsLaden...
Door Zanza Tagged