7 simpele regeltjes garanderen je een perfect eindresultaat:

Het plaatsen van tegels in je woning is een hele klus zo lijkt het en dus enkel werk voor specialisten.

Dat klopt als de tegels extreem groot zijn (bij voorbeeld 75 cm bij 75 cm of groter) of op speciale ondergronden moeten worden geplaatst, bij voorbeeld tegels op een gevel, tegels in een zwembadkuip, tegels op de oprit van een woning.

Een gezonde portie gezond verstand en een beetje inzicht kunnen echter wonderen doen. De meerderheid van de tegels worden immers geplaatst op vloeren binnen in de living, het toilet, de badkamer, de keuken en de hall of op wanden in de keuken, de badkamer, het toilet. Bovendien zijn de ondergronden waarop wordt geplaatst meestal cementgebonden of van gips.

Niks speciaals dus en perfect binnen je bereik als je met 7 belangrijke stappen rekening houdt. Hier volgen ze:

  1. Controleer hoe vlak (effen) de ondergrond is waarop je de tegels gaat kleven. Je legt hiervoor een rechte lat van ongeveer 2 m op de ondergrond en je kijkt hoeveel afstand er is tussen de lat en de ondergrond. 2 tot 4 mm is prima. Hierop kan op de ondergrond worden getegeld zonder dat je moet egaliseren of uitvlakken. In alle andere gevallen roep je de hulp in van je tegelzaak voor advies.
  2. De hardheid, stevigheid of samenhang (cohesie) van de ondergrond bepaalt of je tegels gehecht zullen blijven. Verwijder, na controle door het afkloppen met een hamer, de losse delen van de ondergrond en vul de ontstane gaten met een kant en klare zand – cementmenging of een bezettingslaag (type UP 310 W).
  3. Tegels kunnen maar in een beperkte mate “bewegen”. Bij vooral houten ondergronden (houten planken en /of platen vloeren OSB of WBP) dient de stabiliteit gecontroleerd te worden en zo nodig verbeterd door de planken vast te vijzen of de ondergrond te verstevigen.
  4. Vooral oude cementgebonden chapes waarop je tegels wilt plaatsen zijn dikwijls te poreus dwz dat ze het water waarmee de lijm wordt aangemaakt te snel opnemen en zo voor een slechte hechting zorgen aan de tegel. Voor het tegelen een primer plaatsen die de inzuiging van de ondergrond regelt lost dit probleem perfect op.
  5. Dikwijls is de hechting van oude onderlagen waarop je de tegels wil aanbrengen (tegels, verf, vinyl enz.) slecht een hechtingsprimer kan hier wonderen verrichten en alle risico’s op het lossen van de tegels nadien vermijden.
  6. Tegels plaatsen doe je op een zuiveren, proper ondergrond. Eerst de onxdergrond ontvetten is dus de boodschap.
  7. Soms kan de ondergrond waarop je wil tegelen nog vochtig zijn. Oppervlakkig vocht in cement is niet echt een probleem zolang de ondergrond het vocht niet “uitzweet”. Is de ondergrond van gips dan moet deze wel volledig droog zijn voor je de tegels aanbrengt.

7 simpele regels die je tegel – resultaat garanderen. Heb je nog vragen dan kan je voor technisch steeds bij Zanza.be terecht voor bijkomend advies. Dit kan via info@www.zanza.be of telefonisch op +32 (0) 3 / 322.00.41. Alvast succes gewenst…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 StarsLaden...
Door Zanza Tagged