Laminaat: van goedkope, geluidsgevoelige, “kartonnen” pseudo – houten vloer naar waardig alternatief voor tegels, parket of vinyl …

De tijd is lang voorbij dat met laminaat een kartonachtige vloer van enkele Euro’s werd bedoeld die veelal een tijdelijke oplossing bood voor wie geen “echt” parket wou of kon betalen.

Vandaag wordt nog steeds laminaat in de prijscategorie tussen 4 en 7 € per m² aangeboden, uiteraard van een erg bedenkelijke kwaliteit met alle gevolgen vandien. Een goedkope vloer waar weinig plezier wordt aan beleefd en die snel aan vernieuwing toe is.

Alle ernstige, veelal Belgische laminaat – fabrikanten, beschikken vandaag echter over een gamma dat een perfect onderhoud garandeert en dat probleemloos 20 jaar privaat gebruik trotseert. Voor een dergelijk kwalitatieve laminaat betaal je nooit meer dan 15 à 17 €/m² inclusief 21 % BTW. Het uitzicht en het aanvoelen van een dergelijk laminaat benadert in tekening en reliëf deze van parket en is minstens even slijtvast. De verplichte onderlaag inbegrepen heb je een perfect laminaat voor net geen 20 € per m² inclusief 21 % BTW aan materiaalkost.

Enkele vuistregels die u een perfect resultaat garanderen bij het plaatsen van je laminaat:

  1. Zorg een perfect egale ondergrond. Is dit niet het geval dan dient te worden geëgaliseerd met een aan de ondergrond aangepaste egalisatiemortel.
  2. Breng de ongeopende laminaat minimum 24 uren voor de plaatsing in de ruimte waar er geplaatst worden en zorg dat de omgevingstemperatuur tussen 18 en 22 °C bedraagt.
  3. Maak de ondergrond stof – en vetvrij.
  4. Plaats een dampdiffusiescherm (een PVC – folie van 0.2mm dik) op de ondergrond.
  5. Op de folie wordt de onderlaag geplaatst die verplicht is onder laminaat. De kwaliteit van de onderlaag bepaald het thermisch en akoestisch isolatievermogen van de laag. Deze laag zal er ook voor zorgen dat de vervelende tikkende geluiden bij het belopen worden vermeden. De prijs van een degelijke onderlaag gaat van 2.50 €/m² en de 6.5 € /m² inclusief BTW. De verschillende panden worden met aangepaste tape aan elkaar gekleefd.
  6. De ondergrond is nu perfect voorbereid voor de plaatsing van het laminaat. Het best start je normaal in de linkse bovenhoek van de kamer en plaats je de planken het best haaks op de langste zijde zodat de ruimte groter lijkt.

Wat de concrete buitvoering betreft verwijs ik graag naar de talloze filmpjes op “Youtube” die de uitvoering uitgebreid belichten. Je kan uiteraard ook steeds bij Zanza terecht voor bijkomende begeleiding bij de plaatsing van je laminaat.

Belgisch laminaat … de perfecte vloerbekleding voor een langdurig genot tegen een lage prijs.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 StarsLaden...
Door Zanza