Nadat tegels werden geplaatst in je woning moet er ook nog een voeg worden aangebracht om de zaak af te werken. Bij de keuze van de voeg hou je het best rekening met een aantal zaken om er zeker van te zijn dat de voeg lang zal meegaan en haar oorspronkelijk uitzicht bewaart.

Het zelf aanmaken van een zand- cementmengsel is af te raden omdat je zelden een mengsel kan maken dat constant is in kleur en in kwaliteit. Bovendien kan je nooit twee keer hetzelfde mengsel maken en kan je de voeg niet voorzien van de nodige chemische weerstand. Het best kies je dus voor een merkproduct dat in een fabriek werd gemaakt omdat je dan steeds dezelfde, gegarandeerde kwalitreit hebt naar kleur en weerstand.

De voeg heeft immers meerdere functies:

  1. Het is de esthetische afwerking tussen de tegels (kleur van de voeg) en maakt als het ware één tegelvlak van de alle afzonderlijke tegels
  2. De cementgebonden voeg vangt maatverschillen op tussen de tegels onderling en ze beschermt de zijkant van de tegels
  3. De voeg beschermt ook de ondergrond waarop de tegels werden geplaatst
  4. De voeg biedt weersstand aan chemische en mechanische belastingen

De voeg heeft een waterwerende maar geen waterdichtende functie omdat de voeg, nadat ze is uitgehard, beenhard is en dus haarscheuren zal krijgen bij een thermische (temperatuurschommelingen) of bij een mechanische schok (passerende vrachtwagens).

Twee belangrijk weetjes: indien de tegels werden gekleefd met een grijze kleefmortel je enkel met een grijze voeg kan afwerken. Bij het gebruik van een witte kleefcement kan je zowel grijs als wit (licht) opvoegen. Een tweede tip is: respecteer steeds de opgegeven hoeveelheid mengwater die vermeld staat op de verpakking.

Voor de goede orde sommen we de diverse “kant en klare” voegen op zodat je steeds de juiste keuze maakt voor het voegen van het tegelwerk:

  1. De meeste voegmortels mogen binnen worden gebruikt op muur en vloer hoewel niet altijd. Kijk daarom goed na of de door jou aangekochte voegmortel aangepast is aan de toepassing waarvoor je ze aankoopt.
  2. De voegmortels kunnen gebruikt worden voor voegbreedtes tussen 1 en 6 mm. Dit is dan ook de meest gebruikelijke voegbreedte. Indien je een bredere voeg wenst zal je een andere voegmorteltype moeten gebruiken waarbij grotere voegbreedtes worden toegestaan, meestal van 3 tot 20 mm.
  3. Buiten gebruik je best een voegmortel die verrijkt werd met extra harsen om beter te weerstaan aan hoge of extreem lage temperaturen. Hier spreken we van “flex” voegen.
  4. De meeste fabrikanten hebben een speciale voeg voor badkamers ontwikkeld die extra water – en schimmelwerend is. Het is aan te raden deze voeg te verkiezen bij het voegen in badkamers en keukens. Bovendien bestaan deze voegen in een uitgebreid kleurenpallet.
  5. Voegen die moeten weerstaan aan bepaalde (chemische) producten worden het best uitgevoerd met epoxy’s (vb keukenwerkbladen, vloeren die met bepaalde chemische detergenten worden gereinigd, wandtegels in de bakkerijen en in de voedingsnijverheid algemeen) . Belangrijk hier is te weten aan welk product, in welke concentratie, bij welke temperatuur en hoe lang de voeg maximaal zal worden belast aan een bepaald product (zuren, basen, zouten etc.).

Tot slot: laat je bijstaan door een vakbekwaam persoon die je helpt bij je keuze zodat je steeds de juiste voeg krijgt zowel naar kleur als naar kwaliteit.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 StarsLaden...
Door Zanza Tagged ,